Lange pagina: scrollen!

Phone Lya +353 27 74270 or emailWANDELEN

De Ierse boeren zijn zeer gastvrij en hebben geen bezwaar als u over hun land wandelt c.q. klimt. Ze verwachten natuurlijk wel dat u indien u hekken opent, deze ook weer achter u sluit. Voor een eerste kennismaking met het lange afstand wandelen in Ierland is de Beara Way beslist een aanrader. Niet alleen de unieke combinatie van bergen en zee, maar ook de soms al duizenden jaren oude paden met prehistorische monumenten zijn ontelbaar. Door de ruwe en  onaangeroerde omgeving ervaart men vaak de sprookjes waar iedere Ier in gelooft. De bewegwijzering d.m.v. met dit symbool gemerkte paaltjes is goed. Omdat de Beara Way een rondweg is, heeft hij geen officieel start- of eindpunt. De uitgezette routes zijn allemaal te doen door normaal fitte deelnemers. Voor de meer ambitieuze en ervaren wandelaars-beklimmers is er de Mc Gilly Cuddy bergreeks in Kerry. In overleg kunt u door ons op een gekozen punt gedropt en op een ander punt weer opgehaald worden.  U krijgt eventueel een lokale mobiele telefoon in bruikleen om met ons contact te kunnen houden.  Op het Beara schiereiland is er 200 km aan wandelroutes uitgezet. Deze routes leiden over de weg, langs  de kust en door berg en dal. Ook over de landelijke weggetjes kunt u al veel zien. U kunt echter ook crosscountry wandelen en bergbeklimmen. Een van de routes volgt het pad van O’Sullivan Bere, die in 1602, na de battle of Dunboy, midden in de winter een groep van 3000 soldaten, vrouwen en kinderen van Beara naar County Leitrim leidde. Er kwamen door gevechten en ontberingen minder dan 90 mensen aan!

        U wandelt langs Loughs (meren) en rivieren met uitzicht over de fjordachtige Kenmare River en de bergen van Iveragh. Terwijl u het schiereiland ingaat, klimt u op de Caha mountains en de Slieve Miskish Mountains. Deze bergreeks vormen de ruggengraat van dit schiereiland.  Het contrast tussen de versteende stilte van  gigantische  rotsmassa's en de prachtige diepblauwe golven van de Atlantisch Oceaan zijn voor iedere wandelaar een lust voor het oog. De dorpen Ardgroom, Eyeries en Allihies vormen zeldzaam kleinschalige bewoning. In Allihies wandelt u tussen de oude kopermijnen naar Castletownbere, een attractieve vissersplaats met uitzicht op de Bantry Bay.

U kunt met de ferry oversteken naar Bere Island , waar een vuurtoren   en oude fortificaties te bezichtigen zijn. Een Napoleontische signaaltoren met uitzicht over de Bantry Bay en een gigantisch kruis zijn de landmarkeringen van Bere Island. Terug aan land kan de keuze gemaakt worden om de hoogste berg van dit schiereiland te beklimmen ; de Hungry Hill. Via Adrigole, door de Sugar Loaf bergpas naar het prachtige plaatsje Glengarriff met een oeroud eikenbos,  en een subtropisch aangelegde Italiaanse tuin op een eiland vlak voor de kust. Dit is het meest noordelijke wandelgebied van de Beara. Langere tochten zijn mogelijk en voeren u langs de kust naar het uiterste westen van dit schiereiland. Met de kabelbaan steekt u over de vaak woeste sound naar Dursey Island. Dursey Island is een bekend broedgebied van zeevogels en wordt als tussenstop in de herfst door trekvogels gebruikt. Op het uiterste puntje van Dursey heeft u adembenemende uitzichten  over de Atlantische Oceaan en schiereilanden benoorden en bezuiden Beara. Click this link to download a printable booklet about the Beara Way     

GOLFEN
Castletownbere golfbaan is op tien minuten rijden en ligt aan de zee. U moet meerdere malen over water slaan om de volgende hole te bereiken. Op maximaal 40 minuten rijden vindt u drie andere fantastische banen: Glengarriff, Kerry golflinks en Kenmare Golfbaan. U kunt vanuit ons vakantiehuis dus vier eersteklasbanen gebruiken. De prijzen zijn hier nog bescheiden: de Castletownbere green fee is €20 per dag. Door het milde klimaat wordt er 's winters ook veel gegolfd. Zie de linkpagina voor meer informatie. Bij het huis is een complete golfset inclusief wagentje voor uw gebruik.

ASTRONOMIE
In het huis is een complete telescoop met accessoires geschikt voor zowel overdag- als nachtgebruik. Deze is zeer geschikt om de omgeving te verkennen maar kan ook 's nachts gebruikt worden om hemellichamen te bekijken.  U kunt hiermee dus de haven en de zeehondjes bekijken maar ook naar bekende hemellichamen kijken tijdens de spectaculair donkere Ierse nachten. Of u kijkt met ons naar sterren, planeten en ander hemellichamen tijden de pikzwarte nachten. Geen lucht- of lichtvervuiling hier! Ook bent u welkom om samen met ons door onze 10" LX200 GPS computergestuurde telescoop te kijken.

 
ZOETWATER vissen
Vissen kan in de volgende zoetwatermeren: Glenbeg, Glanmore, Lough Cloonee en Derrivegal . Voornamelijk zijn diverse forelsoorten,en paling favoriet. Op Lough Fada wordt voornamelijk bruine forel en paling gevangen.  Lough Fada is 5 minuten wandelen van uw verblijfplaats aan het einde van de doodlopende weg.     Lough Fada Andere meren zijn binnen 15 minuten met de auto bereikbaar.

ZEEVISSEN
        
Op bijgaande kaart zij alle" shore angling " locaties  van Beara  aangegeven..    
 (klik op kaart om te vergroten)

I vind veel informatie
op deze link
      
  Optioneel kunt u met ons gaan vissen of kreeftenpotten legen. Onze twee boten liggen in het water van april t/m september. Of ga met een van de vele professionele vissersboten. U vindt links op onze linkspagina.                 
   De trotse vissers 

Boottocht
Optioneel kunnen we u een rondtour op onze baai aanbieden. Ga met ons mee op een mooie dag om de omgeving te verkennen in onze vlet:
 
Misschien zijn we net zo gelukkig als deze mooie dag in september 2007 toen we een school dolfijnen ontmoetten die wel wilden spelen.


Imkerij
Er is gelegenheid om een introductie te krijgen in het houden van bijen. We hebben een bijenstand met 10 volken. Alhoewel de buckfastbij die wij hebben niet gouw zal steken dragen we natuurlijk beschermende kleding.

Duiken
Het is hier een uitstekend duikgebied voor beginners en gevorderden. Er is een lokale duikschool en er zijn regelmatig duikactiviteiten voor gevorderden. Zie linkspagina. Seafari.

 Een fantatische tour over de Kenmare bay met geestig en leerzaam commentaar met als hoogtepunt het bekijken van de zeehonden en jonge pups (Pups afhankelijk van het tijdstip van uw bezoek) Dereen Gardens zijn prachtig het gehele jaar. Veel bloeiende heesters en bomen. Door het effect van de warme golfstroom veel subtropische en tropische soorten. Bantry House Bantry House is een statig huis met uitzicht op de Bantry Bay in Bantry. De eigenaars Egeton en Brigitte Shelswell-White en hun kinderen stellen het huis open voor rondleiding met gidsen. Het 3 verdiepingen tellende huis bevat Drawing Rooms met gobelins van Versailles. De eetkamer en bibliotheek kijken uit op de Italiaanse tuinen, fonteinen en de trap met honderd treden. U bent welkom in de 'Tea room' voor het genieten van lunches, snacks en drankjes. Ook worden er regelmatig klassiekemuziekuitvoeringen georganiseerd van een bijzonder hoog niveau.

Andere activiteiten binnen handbereik
Keramiek  In ons modern comfortabel atelier kunt u zich als beginner of gevorderde bekwamen in Sculpturen


Borden decoreren  

 
Mozaïek
  Gemaakt door Emma (10) en Deborah (14)
Aan het werk met Joost, Bart en Sanne (Foto Pim Langendoen)
Glazuren en tegeldecoraties 
                   
 
Wij begeleiden u in groepjes van max. vier personen. Sculpturen tot 1m x 50x50cm Professioneel servies maken m.b.v. mallen en machine. Keramiektegels decoreren met oxides, op en onder glazuren en engobes. Twee computergestuurde ovens drogen en bakken de door u gemaakte voorwerpen .        
  


Muziekstudio


 Eventueel kunt u ook uw eigen muziek op cd opnemen in onze professionele opnamestudio. Zie  Link naar Studio


Of je kunt net als Anja en José al je muziekinstrumenten meenemen om te spelen en een cd op te nemen.
Het was een bijzondere ervaring. Niet in de laatste plaats omdat ze in één keer een stuk muziek van 30 minuten opnamen zonder editen. Dat zie ik wel eens anders in de studio waar ik met Iers ‘talent' ook wel eens 20 dagen aan een stukje van 3 minuten heb gewerkt!